Cowboy Action Shooting Hungary

Magunkról

Szövegdoboz: Fegyvereink
Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt

Western lövészet – Cowboy Action Shooting

Ki ne szeretne a klasszikus westernfilmek magányos hősének bőrébe bújni, aki bátran szembeszáll akár többszörös túlerővel és ügyességének, gyorsaságának köszönhetően győzedelmeskedik? Ki ne lelkesedne attól, hogy egy Colt Pacemaker lóg az oldalán, egy vadnyugati bőrtokban? Ki ne szeretné kipróbálni a gyorsaságát egy winchesterrel a kezében? Mi ezt az érzést semmi pénzért nem hagynánk ki!

A western lövészet történelmi lövészsport, mely a XIX. század második felének vadnyugati szellemiségét kívánja megidézni. Lövészeink többsége westernfilmeken nevelkedett, s nosztalgiával gondolnak azok hangulatára, férfias értékrendjére, a vadnyugat erőt próbáló kalandjaira. Az általunk használt fegyverek mindegyike autentikus, az 1800-as években használatos fegyverek ill. ezek ma készült korhű replikái.

A cowboy action shooting versenyeken belül megkülönböztethetünk több versenyszámot. A fő versenyszám a különböző, érdekesnél-érdekesebb pályákat felvonultató Main Match, de mellette Long Range, különféle párbajok, Wild Bunch és akár Night Shooting is létezik a versenyzők szórakozására és örömére. Versenyeinken elvárt a résztvevőktől a korhű (a XIX század második felében hordottakra emlékeztető) öltözéket, tehát pl. egy kötött garbó pulóver kizárt. A legfontosabb autentikus kellék a cowboykalap: kalap nélkül a lövész - hacsak a lőfeladat erről kimondottan nem úgy rendelkezik - nem állhat a rajtvonalhoz. Nem kell azonban megijedni a kosztümkövetelmények miatt: egy farmer, vászon ing (hosszú ujjú), és ha van otthon egy illusztris mellényünk, kezdetnek megteszi. A western csizmát üdvözöljük, de nem feltétlen követelmény. Egy mokaszin, vagy autentikus kinézetű bőrcipő is jöhet. Sportcipő, szandál, strandpapucs persze kizárva. A minél eredetibb kosztümöt igen nagyra értékeljük és a nagyobb volumenű versenyeinken értékes nyereményekkel díjazzuk.

A kosztüm mellett szükséges egy jó név is, nem? A Kovács Béla nem kimondottan a western lövésznek dukáló név. Versenyzőink mindegyike választ magának egy reá jellemző alias nevet: Barbarossa, elHeckito, Sleepy Ed, Marty Slowhand, Randy… és így tovább.

A különféle versenyszámok mellett többféle versenyzői kategóriát is megkülönböztetünk a versenyző korától, nemétől, a lövészeti feladat végrehajtásának módjától, valamint és nem utolsó sorban a viselt kosztüm, a fegyver és fegyvertok jellegétől, milyenségétől függően. A nagy nemzetközi versenyeken a hazainál jóval több kategóriában indulnak a versenyzők, itthon azonban alapszabályként azt szoktuk mondani, hogy csak olyan kategória indulhat, ahol legalább három versenyző jelentkezik. Elsősorban a kor és a nemek szerinti kategorizálás az, amelyeket a versenyeinken alkalmazunk.

Legtöbb lövésztársunk szerelt lőszeres fegyverekkel rendelkezik, azokkal vesz részt a versenyeken. De azt is tudni kell, hogy a kezdetekkor, a 2000-es évek elején a tagjaink nagy része - fegyvertartási engedély nélkül megvásárolható és tartható - elöltöltő, feketelőporos fegyverekkel versenyzett hosszú ideig. Azóta a többség megszerezte a tartási engedélyhez kötött, szerelt lőszeres fegyverek tartásához szükséges engedélyeket, s megvásárolta a versenyzéshez szükséges fegyvereket. Néhány lövésztársunk azonban szerelmesévé vált a vadnyugat hőskorát idéző elöltöltő fegyvereknek, s mind a mai napig ezeket használják a versenyeken, színesítve ezzel a lőfeladatokat. Természetesen az ő számukra mindenképpen külön kategóriát indítunk.

A biztonságra maximális módon ügyelünk. A lőtéren A-ból B-pontba fegyvert átvinni kizárólag ürített állapotban, nyitott alsókulccsal, vagy duplacsövű sörétesnél csak megtört módon lehet, a revolvereket ürítve, tokban. A fegyverrel való mozgás közben a kézben tartott puskák csövének mindig felfelé kell nézniük.

Az egyes pályákon biztonságos irányba néző töltő és ürítő pontokat jelölünk ki; a töltést és ürítést rotációs módon a kijelölt vizsgálók folyamatosan ellenőrzik. A lőfeladatra való felkészülést, a fegyverek megtöltését követően a lövész a töltött fegyverekkel nem mozoghat, kizárólag a stage-re kijelölt lövészetvezető utasításai szerint járhat el. A lőfeladatot a lövész a lövészetvezető hívására kezdi meg: elfoglalja helyét a lőállásban és elhelyezi a fegyvereit. Itt a legfontosabb biztonsági alapelv a 170 fokos szabály: a lőfeladat végrehajtása, és a fegyverrel való mozgás közben a fegyver csöve semmikor és semmilyen módon nem fordulhat ki a lőirányból. Tehát a lőirányt tekintve jobbra, balra és körben 85-85 fokos (összesen 170 fokos) szögben kell a fegyver csövének maradnia. Ennek enyhébb megsértése (pl. a szabályszegés már egy kilőtt fegyverrel történt) stage kizárást, súlyosabb megsértése versenykizárást vonhat maga után.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.

 

Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Tudtad-e?

 

Korábban is voltak kisebb nagyobb versenyeink, azonban az első Országos Western Lövész Bajnokság megrendezésére 2005-ben került sor.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2015-ös CAS OB már a tizenegyedik az országos bajnokságok történetében.

Az országos bajnokságokon mindig szívesen vesznek részt külföldi western lövészek is, színesítve ezzel a verseny hangulatát!

Colt revolver replika western tokban

M.G. Rooster lövésztársunk a feketelőporos lövészet szerelmese, s  szabadidejében western novellákat is ír. A lövészélményei és novellái elérhetők a honlapján!

Szövegdoboz: Fórum

Cikkek

a magyar western lövészet „hőskorából

 Western lövészet

 Versenyszámok

 Kategóriák

 Lőtereink

 Tagfelvétel