Cowboy Action Shooting Hungary

Szövegdoboz: Magunkról

Fegyvereink

Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt
Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Fegyvereink

Cal .36 vagy .44?

Az elöltöltő revolver esetében - eltérően az egylövetű pisztolyoktól, nincs fojtás a lövedék (golyó) körül. A megfelelő zárást a túlméretes lövedék biztosítja: a töltésnél a golyót  besajtoljuk a dobban kialakított "töltényűrbe". A sajtolás során a golyó kis mértékben oválissá válik, és a túlméretes gyűrűcske a besajtoláskor leesik. Az átfedés mértéke százalékos arányaiban ugyanaz a .36-os és a .44-es kaliber esetén, azonban abszolút értékben a .44-es (11 mm-es átmérőjű) golyóé értelemszerűen nagyobb, így az biztosabban szorul meg a dobban. Az én tapasztalatom az volt, hogy a .36-os (9 mm-es űrméretű) tokba tett elöltöltő revolverből – mivel a cső lefelé mutat – hajlamos volt néhány golyó kirázódni, és a dobfuratból előrecsúszni. Ez pedig azt jelentette, hogy az előbukkanó golyócskák megakadályozták a dob elfordulását, így működésképtelenné tették a fegyvert. (Ogivális lövedék használatával a probléma megoldható, azonban a töltés több ideig tart.)

A .44-essel ilyen gondok nem lépnek fel. Azt is hozzá lehet tenni, hogy a 44-es, a nagyobb lövedéktömeg miatt nagyobb energiával érkezik a célba: ez például a párbajban használt bukócéloknál kimondottan elónyös lehet.

1858 Remington New Army perkussziós revolver—Uberti

Milyen lövedék?

A fémcélok egy nagy sebességű, erős lőszerrel való meglövéskor deformálódhatnak, sőt ki is lyukadhatnak; pl. ha .357 Magnum FMJ-s lőszerrel rálőnénk. Ezért mind a gyári, mind az utántöltött lőszerek kizárólag LRN azaz köpeny néküli, tisztán ólom lövedéket tartalmazó lőszerek lehetnek. De FMJ (teljes köpenyes lőszerrel) biztonsági okokból sem javasolt a fémcélra lövöldözés: amíg az ólom lövedék szétlapul és leesik, addig a köpenyes lőszer könnyen visszapattanhat, és a lövészek vagy a nézők között sérülést okozhat.

Kicsi a markolat?

 

A XIX század polgárai kisebbek, alacsonyabbak voltak, mint mi, ezért a fegyverek markolata is kisebb, mint a kezünk. Meglepetésünkre a Colt Army 1860-as elöltöltő modell markolata nagyobb, mint az 1851-es Navy markolat. Sajnos az 1873-as Pacemakernél visszatértek a kisebb markolathoz. Egyedül a Pietta cégnél lehet látni olyan 1873 replikát, melynek a markolata az 1860-as Army modellből származik és nagyobb méretű.

Pietta 1873 - long grip

Szövegdoboz: Fórum

Revolverek

Golyós puskák

Sörétes puskák

Tartozékok

Fegyvertartás

Tudtad-e?

 

Az elöltöltő revolver szabadon megvásárolható és tartható, azonban a lövészethez szükséges feketelőpor és csappantyú tartása már tilos, azokat kizárólag a feketelőporos lövészetre engedéllyel rendelkező lőterek tarthatják, és a versenyeken, lőgyakorlatokon ők biztosítják ezeket a versenyzőknek. Azonban a lőszerelemek tartására vonatkozó szabályok közel 2013-ban változtak, hiszen a szerelt lőszerek utántöltése is lehetővé vált: a feketelőpor és csappantyú is beletartozik ebbe a körbe. Tehát akinek van lőszer újratöltésére engedélye, az elvileg tarhat lőport is és csappantyút is, s ha már van, miért ne lőhetne is ezekkel?

Tudtad-e?

Amikor a CAS lövészethez megszereztem a két revolver megvásárlására az engedélyt:  én akkor úgy gondoltam, - kielégítve ezzel a kíváncsiságomat, a fegyverek iránti érdeklődésemet -. hogy két különböző típusú fegyvert veszek. Azonban a western lövészethez ez egyáltalán nem javasolt. A legcélszerűbb két teljesen azonos típust, ugyanattól a gyártótól megvenni, mert az egyes típusoknak más-más a fogása, más a kakas és a ravasz úthossza és érzékenysége is. Ha egy versenyző két különböző revolverrel áll a rajthoz, mindig figyelnie kell arra, melyikkel kezd, melyik van a kezében. Ha pedig a figyelem gyengül, akkor ott a hibázás lehetősége. Ez két teljesen egyforma revolver esetén nem áll fenn, hiszen mindkettő ugyanolyan paraméterekkel bír.

D.t.Wolfhunter

A cowboy action shooting versenyeken a Main Match a fő versenyszám, ezen résztvenni kvázi “kötelező”. A többi versenyszámon való részvétel a versenyző ízlésétől, kedvétől és az egyes mellékszámokhoz szükséges fegyverek meglététől függ. Így kijelenthetjük - az induláshoz mindenképpen -, hogy a Main Match-hoz szükséges fegyverek elengedhetetlenek: így minden Cowboy Action Shooting versenyzőnek szüksége van két revolverre, egy revolver kaliberű lőszert tüzelő ismétlő (általában alsókulcsos) puskára és egy sörétes fegyverre.

 

Revolverek

 

Western lövészet = két revolver. A lehetőségek tárháza elég széleskörű: versenyezhetünk elöltöltő feketelőporos revolverekkel, vagy szerelt lőszeres fegyverekkel. A magyar lőfegyvertartási szabályok alapján a elöltöltő feketelőporos revolverek engedély nélkül beszerezhetők és tarthatók. (Muzeális fegyvereknek minősülnek.) Mind az elöltöltő, mind a szerelt lőszeres revolverek közül a Colt és a Remington replikák a legelterjedtebbek.

Colt Navy Conversion - Uberti

Fekete lőporos, elöltöltő revolverek

 

A legismertebb gyártók főleg olaszok: F.LLI Pietta, Davide Pedersoli és az Uberti. A felsorolt gyártók közül a legolcsóbbak a Pietta termékek, utána az Uberti következik, s a sort a Pedersoli cég termékei zárják jó értelemben. Az elöltöltő revolver kalibere lehet .36-os, vagy .44-es, de az én tapasztalatom az, hogy a .44-es jobb választás, üzembiztosabb.

A Coltok és replikáik kecsesebbek és tömegüket tekintve is könnyebbek, mint a Remingtonok, azonban az 1859-es Remington model üzembiztosabb a honlapunkon már említett “a kakas és a fegyvertest közé beeső csappantyú szindróma” miatt. Az amerikai polgárháború idején Remington 1858 New Model Army néven volt ismert, s sok esetben kedveltebb volt, mint a Colt. Ugyanis a keretes Remingtonból egy modulattal ki lehet venni a dobot, és egy másik, előre megtöltött, felcsappantyúzott tartalék dobot lehet a fegyverbe behelyezni. (Ez a CAS-ban tilos!)

1851 Colt Navi Revolver replika - Uberti

A perkussziós revolverek esetén arra is ügyelni kell, hogy a feketelőpor meglehetősen füstöl és kormol: egy elöltöltőssel max. 30-35 lövést lehet egymást követően leadni üzembiztosan. Ennyi lövés után a dobból kiáramló korom behatol mindenhová: a dobtengelyhez, a kakasszerkezetbe, a dobtovábbítóhoz. A legproblémásabb a dob tengelyének az elkoszolódása, mely a dob forgását nagyon megnehezíti, sőt végül lehetetlenné is teheti. A legüzembiztosabb típus ebből a szempontból a Rogers&Spencer modell, itt egy speciális perem védi a tengelyt a kormozódástól.

Egy jól beállított, kézhez szokott elöltöltő revolver ugyanolyan hatékonysággal használható, mint a szerelt lőszeresek, de a töltés-ürítés mindig sokkal körülményesebb marad.

Szerelt lőszeres revolverek

 

A múlt századi vadnyugaton használt szerelt lőszeres fegyverek replikáit ugyancsak az olaszok kezték el nagy tömegben gyártani, mint a Pietta, Army San Marco és az Uberty cég, de pl. a Beretta se maradhat ki, ő is gyárt már 1873-as Colt Pacemaker replikákat, sőt maga az amerikai Colt cég is piacra szokott dobni ebből egy-egy szériát.

Colt 1873 Cattlerman replica match szet—Uberti

Colt 1873 Pacemaker

A legismertebb western revolver az 1873-as Colt Pacemaker. Ezt a XIX. század végén .45 LC (long colt) és .44-40 űrméretben gyártották; a 45-ös volt a katonai, a 44-40-es pedig a polgári kaliber. Az utóbbi több lőport tartalmazott, így nagyobb megállító erővel is bírt. Mindkét lőszer a kezdetekkor – az elöltöltősöknél használatos - fekete lőporral volt megtöltve. Több szakági tagtársunk - az autentikusabb feeling miatt - jelenleg is használ fekete lőporral szerelt lőszereket. A többség lőszereiben azonban modern - füst nélküli - lőpor található, s természertesen a gyári lőszerek is ezzel készülnek.

A CAS-ban itthon a leggyakoribbak a .38 Special/.357 Magnum jelzéssel ellátott kaliberű fegyverek, mivel mindkettő valójában 9 mm-es űrméretű revolver. A dob körül zárt kerettel rendelkező fegyverek - mint a Colt Pacemaker replikák -, általában elég masszívak ahhoz, hogy a .38-asnál majdnem háromszor “erősebb” .357 Magnum lőszerrel is lehessen velük tüzelni, azonban ennek a western lövészetben semmilyen jelentősége nincs; már a gyári .38-as is “túl erős” a 8-12 mérterre lévő fémcélok leküzdéséhez, s a fegyver visszarúgása is jelentős. Gyári lőszerek használata nagyobb figyelmet igényel: jobban meg kell markolni a revolvert, hogy a lövés után a cső a célon maradjon. Ezért a legtöbb külföldi versenyzőtársunk saját maga tölti a lőszereit, melyekbe a gyárinál kevesebb lőpor kerül, csökkentve ezáltal a fegyver visszarúgását, és nem utolsó sorban kímélve a célokat. Amikor pedig eljönnek hozzánk versenyezni, mi magunk is tőlük szoktuk beszerezni a szükséges mennyiséget. Ezt ők már tudják, általában úgy készülnek, hogy nekünk is legyen elegendő muníció.

Uberti 1873 SA Cattleman

A leggyakoribb fegyver nálunk az Uberti 1873 SA Cattleman: ez létezik fekete barnított, krómozott, kékített változatban, acél vagy réz markolatkerettel. A markolat anyaga lehet fa (dió) vagy gyöngyház utánzatú műanyag. Kaliber tekintetében a .38-as Special lőszerrel működő modellt szoktuk választani, mert a lőszerek ehhez a kaliberhez a legolcsóbbak, a .45 LC, vagy 44-40-es lőszer nehezebben szerezhető be, és az ára is több mint duplája a .38-asnak.

Időnként az amerikai Colt gyár is feleleveníti az 1873-as Single Action Pacemaker gyártását, jubileumi modelleket szokott a piacra dobni. Sajnos ezeknek az ára általában a duplája az olaszokénak; ellenben a lövész elmondhatja, hogy ő “igazi” Colt-ot használ.

Milyen hosszú legyen a cső hossza? A Colt Pacemaker replikák három, 4,75”, 5,5” és 7,5”-es csőhosszal készülnek. A Cowboy Action Shooting-hoz inkább a rövidebb revolverek alkalmasak, a 4,75”-os és az 5,5”-os kivitelűek, mert a 7,5”-os, hosszú csövű modell tokból való előhúzása és a tokba való visszahelyezése sok értékes másodperc veszteséget jelenthet a lőfeladat végrehajtása során. De megkötés nincs, a választás a versenyző szíve joga.

Remington

A Remington cég sem akart lemaradni a szerelt lőszeres fegyverek gyártásában és az 1858-as igen sikeres, fix keretes Army modell alapjaira készültek el az 1875-ös Army Outlaw és Frontier modellek 7,5”-os és 5,5”-os csőhosszal. Később, az 1890-es évben jelent meg a Remington Police modell, mely szerkezetében nem, de formájában az előbiekhez képest változtatásokat kapott. Az Uberti mindhármat gyártja: az SA Army Outlaw-ot 7,5”, az SA Frontier és Police-t típusokat 5,5”-os csőhosszal. A Kaliberük mindnek .45 LC, kivéve a Remington Police, mely .357 Magnum/.38 SP űrméretben is készül. A fegyver szerkezete egyszerűbb a Coltnál, üzembiztos darab.

Remington 1890 Police replica - Uberti

Schofield 1875 Top Break

A Smith & Wesson cég 1870 - 1915 között, 45 éven át gyártotta a S&W Model 3 SA Top Break revolvert. Az első revolverek .44 S&W American kaliberben készültek. 1871-ben az orosz cár is rendelt a fegyverből 41.000 db-ot az orosz hadsereg számára, mely az eredetihez képest kis változtatásokkal “Russian model”-ként jelent meg, .44 Russian űrmérettel. A fegyver a végső formáját “Schofield lovassági ezredes” javaslatai alapján nyerte el, így az a későbbiekben Smith & Wesson Model No. 3 Schofield revolverként lett ismert. A fegyver kapott egy forgó csapot a dob előtt, mely segítségével a cső és a dob megtörhető, szabad utat engedve a dob összes töltényűrjéhez. Ezzel a megoldásal a Schofield gyorsabban megtölthető, üríthető, mint a töltőkapus Pacemaker.

Schofield 1875 Top Break—Uberti

A fegyver igen kedvelt volt a korabeli vadnyugati hírességek körében, ilyet viselt Jessy James, John Wesley Hardin, Pat Garret, Theodore Roosevelt, Virgil Earp és Billy a kölyök is. A mai replikák készülhetnek .45LC és .38SP kaliberben. .357 Magnum lőszer ezeknél nem alkalmazható, mert a megtörhető kivitel miatt a fegyver nem elég masszív hozzá. A Schofield-ek ára duplája a Pacemaker-ekének, s kettőt kellene belőlük venni – így magyar versenyző kezében még nem láttunk Top Break-et.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.