Szövegdoboz: 1883

Cowboy Action Shooting Hungary

Szövegdoboz: Magunkról

Fegyvereink

Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt
Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Fegyvereink -  sörétes puskák

Sörétes kaliber

A sörétes fegyverek kaliberjelölése (12/70, 16/76, 20/70) eltér a többi fegyverétől. Az első szám azt jelöli, hogy egy font (azaz 453,6 gr) ólomból hány darab, a fegyver csövébe pontosan illeszkedő ólomgolyó önthető. A második szám a hüvely hossza mm-ben.

Baikal „Coach Gun 12/70 - Frankónia (~ 500 )

„Diva” 12/76 –os sörétes - Frankónia

Winchester 1897 Model pumpás sörétes

Szövegdoboz: Fórum

Revolverek

Golyós puskák

Sörétes puskák

Tartozékok

Fegyvertartás

A sörétes puska lehet duplacsövű vadász lőfegyver, a korszakra jellemző kakasos pumpás vagy alsókulcsos sörétes puska. (A duplacsövű nem lehet bock, mert az nem autentikus, hanem a köznyelvben helytelenül lapátcsövűnek hívott típusról van szó).

Gravírozott Merkel duplacsövű - Frankónia

Duplacsövű sörétes puska

A duplacsövű sörétes puska gyártója tekintetében a legnagyobb a lövészek szabadsága: az orosz IZS vagy Tula modellek is megteszik, de jöhet Merkel, Liege vagy FÉG is. Egy kikötés van: a puska nem lehet modern ejektoros kivitel.

A legautentikusabbak a külső kakasos puskák, de egy verseny során sajnos időveszteséget jelent a töltéskor a kakasok felhúzására fordított idő.  Mivel a XIX. század végén már több belső kakasos duplacsövű sörétest is használtak, így ezek ugyanúgy autentikusnak számítanak. A modernebb duplacsövűeknek van automatikus elsütés elleni biztosítója, amely a fegyver nyitását, majd zárását követően lezárja az elsütőbillentyűt. A gyorsabb használat érdekében a legtöbb lövésztársunk az automata biztosítást fegyvermesterrel kiiktatta.

Wyatt Earp 12-es kakasos kocsipuska „Coach Gun” - Frankónia

A sörétes csőhosszának tekintetében maradhatunk az eredeti vadászfegyver csőhossznál, ami akár 28" is lehet, de fürgébb és autentikusabb egy rövidebb kocsi puska. A csőhossz megkötés az, hogy nem lehet rövidebb, mint 18" (47 cm). Ha valaki elszánja magát a cowboy lövészetre, s "kocsipuskát" szeretne, nyugodtan vegyen egy használt öreg duplacsövűt. A legtöbb fegyvermester hajlandó a puska csövét szakszerűen levágni. Arra kell vigyázni, hogy olyan hosszt válasszunk, ami illik az előágy méretéhez, és a puska arányos maradjon.

Természetesen külföldön gyári, kakasos kocsipuska is kapható, s sok kereskedő postai úton is hajlandó a fegyvert elküldeni, ha a fegyver megszerzési engedélyt eljuttatjuk hozzá szkennelve, vagy netán eredetiben, postán.

Pumpás sörétes

Az egyik a Norinco Model '97 típus, a másik megoldás, hogy beszerzünk egy eredeti Winchester 1897 pumpásat. Ezekből kaphatók itt-ott nagyon jó állapotú eredeti 1900-as évek elejéről való darabok. Megbízhatóságuk és kivitelük vastagon veri a kínai új darabokét. A Main Match alatt a pumpás sörétes sem tárazható be, hanem a hüvelykivető nyíláson keresztül egyesével kell eteni a puskát.

Alsókulcsos  sörétes fegyver hazai versenyzőinknél még nem láttunk, de  ha autentikus és szerkezetét tekintve 1800-as évek végét idéző darab, akkor használható.

Norinco Model ’97

A leggyakoribb kaliber a 12/70-es, de van néhány versenyző, aki 16/70-es puskát használ. A 12-es jobb választás, mert ehhez a széleskörűbb a lőszerválaszték. Szlovák lövészbarátaink kimondottan western sörétet is szoktak hozni 12/70-es kaliberben. Western lőszerek híján vadászboltokban kapható Skeet vagy Trap lőszereket szoktunk használni a versenyeken, melyek léteznek 12-es és 16-os kaliberben is. A legújabb sörétes fegyverek már 12/76-os kaliberjelűek és acélsörét is használható hozzájuk. Ha a fegyver beleillik az SASS szabályok követelményrendszerébe, és nem ejektoros, akkor minden további nélkül használható 12/70-es ólomsöréttel a CAS-hoz is.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.