Szövegdoboz: 1883

Cowboy Action Shooting Hungary

Szövegdoboz: Magunkról

Fegyvereink

Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt
Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Fegyvereink -  tartozékok

Tudtad-e?

Itthon a tokok többsége manufakturális körülmények között, kézi varrással készül. Vannak persze olyan fegyvergyártó cégek is, melyek tokot is forgalmaznak, ilyen pl. a Pietta cég. Amerikai honlapokon bogarászva ugyancsak széleskörű a gyártók repertoárja. Németországban is kedvelt sportág a CAS, így tokok gyártása ott is történik. Pl. a www.western-holstermacher.de honlapon lehet bogarászni. Kérésre a gyártó egyedi igények alapján is elkészíti a holsterünket.

Kereszttok

Autentikus jobbkezes tok

Western sörétes öv

Elengedhetetlen tartozék:

a cowboy kalap

Szövegdoboz: Fórum

Revolverek

Golyós puskák

Sörétes puskák

Tartozékok

Fegyvertartás

A fegyverekkel kapcsolatban két fontos tartozékot lehet megemlíteni: a revolvertokot és a fegyverkocsit. A revolvertok elengedhetetlen a rajthozálláshoz, a fegyverkocsi pedig kényelmi, praktikus okokból javasolható.

Fegyvertok

Mivel a Main Match-ban a lőfeladatok két revolverről szólnak, így olyan övre és tokokra van szükség, ahol két revolvert el tudunk helyezni. A legtöbb western lövész mindkét revolvert a jobb (vagy balkezesek a bal) kezükkel használják. Ezért a leggyakoribb az a párosítás, amikor a lövésznek van egy jobb oldali normál, függőlegesen elhelyekedő tokja és egy bal oldali kereszttokja.

A kereszttok az övön általában a függőlegeshez képest 15...30 fokos szöget zár be a jobb kéz irányába, hogy a revolver markolata jobban kézre álljon. Ez a dőlés azt eredményezi, hogy amennyiben a lövész a tokot a derekán egészen balra tolja, akkor a fegyver csöve - habár lefelé, a föld irányába, de - hátra mutat a lővonalon kívülre. Amint a lövész ebben a helyzetben megfogja a fegyvert, azonnal megsérti a 170 fokos biztonsági szabályt mind elővételkor, mind a fegyver tokba tételekor. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy a kereszttokot nem oldalt a derékon, hanem az övön a slicc irányába húzva hordjuk, és a fegyver elővételekor és elrakáskor a test elfordul a jobb kéz irányába azért, hogy a kereszttokban lévő fegyver csöve a lővonalon belülre mutasson.

Hordható kétoldali függőleges tok is, melyben a revolverek markolata mindkét esetben hátrafelé néz. Jobbkezes versenyzőink egyrésze ilyet használ: a bal fegyvert balkézzel veszik elő, majd célra tartva áthelyezik azt a jobb kezükbe és így lőnek. Első hallásra ez komnplikáltnak tűnhet, de gyakorlott versenyző ezzel időt tud nyerni azáltal, hogy a kilőtt jobb oldali tokba való fegyver visszahelyezésével egyidőben a bal kézzel a másik fegyvert már előhúzza.

A tok vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy megfeleljen a SASS szabályoknak: az un. Hollywood tok, melynél a fegyver a combunk közepe táján helyezkedik el, nem használható: a tok csak annyira "süllyeszthető", hogy a revolver markolatának felső széle nem lehet alacsonyabban, mint a deréköv felső vonala.

Sörétes lőszertartó öv

“Vadász” sörétes lőszertartó öv

Ne feledkezzünk meg a sörétes lőszerek hordására szolgáló övről. Ebből két típust használunk: az egyik a kimondottan cowboy action shooting célokra készült sörétes öv, a másik egy egyszerű sörétes vadász öv. Az előbbiben egy-egy lőszerbújtató két lőszer befogadására alkalmas, hogy párosával könnyebb legyen őket elővenni. A vadászöv összesen 20-25 sörétes lőszer befogadására alkalmas, mi “két lőszer + egy bújtató kihagyás” módon szoktuk ezt a típust megtölteni, hogy ez esetben is kettesével álljanak a kezünkre a lőszerek.

Fegyverkocsi

A fegyverkocsi igen hasznos és kényelmes, főként akkor, ha szabad lőtéren egy 10-12 pályás versenyről van szó, és az egyes pályák egymástól több száz méterre is találhatóak. A kocsit úgy szoltuk kialakítani, hogy 4-5 puskának legyen hely az állványon, és legyen a kocsin elől egy zárható láda, melyben lőszereket és a revolvereket tudjuk tárolni. Van egy–két lövészkolléga, aki készít kocsit: ennek a feltételeiről és az árakról egy lövészverseny keretében a helyszínen személyesen lehet beszélni.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.