Szövegdoboz: 1883

Cowboy Action Shooting Hungary

Szövegdoboz: Magunkról

Fegyvereink

Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt
Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Fegyvereink -  golyós puskák

Tudtad-e?

A .357 Magnum és a .38-as Speciál kaliberek úgynevezett váltókaliberek, ugyanis a lőszerátmérők azonosak, mindkettőé 9,0 mm. (Ezek a 9 mm-es revolverkaliberek.) Mindez azt jelenti, hogy egy .357 Magnum kaliberű fegyver - legyen az revolver, vagy puska -, nyugodtan használható .38-as Special lőszerrel. Fordítva ez már nem igaz: a két lőszer között a különbség főként az energiájukban van: a .357 Magnum kb. 1,5…1,7-szer nagyobb sebességgel hagyja le csövet, így közel háromszorosa a csőtorkolai energiája a 38-asénak. Éppen ezért a .357 Magnum hüvelye hosszabb, mint a 38-asé (kb. 4…5 mm-el), így a lőszer is hosszabb. Egy .38-ashoz készült revolver dobja pontosan olyan hosszú, mint a 38-as lőszer (37…38 mm), s a 357-es (ami 41…42 mm) ebből elől kilóg, lehetetlenné téve a dob elfordulását, így a fegyver használatát. Csőtorkolati energiájukat tekintve a .38-as kb. 300 Joule, a 357-é 900…1000 J. (10 cm-es csőhosszú fegyverből kilőve.)

1860 Henry Rifle - Uberti

Gyors-e a Lightning?

Tudni kell, hogy a korabeli kijelentések szerint a Lightning volt a leggyorsabb ismétlő puska. Samuel Colt szavaival élve: “Nothing is faster than Lightning.” (Semmi sem gyorsabb, mint a Lightning.)

Marlin 1894 .45Colt

Rossi 1892 - barnított

1871 Rolling Block Carabine - Uberti

1885 High Wall Single Shot - Uberti

Szövegdoboz: Fórum

Revolverek

Golyós puskák

Sörétes puskák

Tartozékok

Fegyvertartás

Colt - Winchester

A Colt Burgess 1883-as megjelenésével kitörni látszó katasztrófa elkerülése végett az ügy elsimításába magas rangú politikusok is beléptek. Végül - a köznyelvben hátsó szobás titkos megállapodásnak hívott - megegyezéssel a két cég a gyártás befejezéséről döntött: amíg a megállapodás létrejött, összesen 6400 db Burgess hagyta el a Colt gyárat. Azt mondják, ezt volt a nagy fegyvergyárak közötti első kulisszák mögötti megállapodás.

Revolver kaliberű ismétlő puskák

 

A western lövészet Main Match-hoz szükséges egyik alapfegyvere a revolver lőszert tüzelő ismétlő puska, általában alsókulcsos kivitelben. Itt lényegesen kisebb a választási lehetőség, mint a revolverek esetében: csak szerelt lőszeres változatok léteznek. A lőszerek gyárilag füst nélküli lőporral vannak töltve, de saját utántöltéssel fekete lőporral töltött lőszer is használható hozzájuk. A leginkább autentikus replikákat ugyancsak az olasz Uberti cég gyártja. Rajta kívül ismertek még itthon a Marlin és a brazil Rossi fegyverek. Űrméret tekintetében nálunk leggyakoribbak a 38Sp/357Magnum lőszerrel működő típusok, de lehet kapni .45Long Colt, 44-40 és Marlinban 45-70 Gov. kaliberű puskát is. Az utóbbi vadász kaliber, CAS-ban nem használható.

Uberti replikák

Az Uberti alavetően két Winchester modell replikáját gyártja különböző csőhosszal, és csőkivitelben:az 1866-os Yellow Boy-t és az 1873-as Winchester-t. A Yellow Boy zárszerkezetét magába foglaló ház anyaga sárgaréz, az 1873-as típusé acél. A lőszeradogató és a zárszerkezet mindkettőnél majdnem azonos: az adogatást egy függőleges mozgású réz lift látja el, mely a töltést - zárást végző rúd két oldalán jár fel és alá. A sárgaréz miatt a Yelloboy kevésbé masszív, így azzal .357 Magnum nem lőhető, azonban a gyakorlatban semmilyen probléma nem akadt a Yellow Boy-al sem, a .38 Special pedig elegendő minden feladathoz.

1866 Yellow Boy carabine—Uberti

A cső kialakítása lehet nyolcszögletű, vagy kör keresztmetszertű: a nyolcszögletű változatok tömegüket tekintvesúlyosabbak, több bennük az anyag. A csőhosszat tekintve létezik carabine és rifle (karabély és puska), de a legrövidebb csőhosszú, 16,125"-os karabélyt nem szabad megvenni, mert a csőtár befogadó képessége csak 9 db lőszer. Versenyeinken a legtöbb puskafeladat 10 lőszert ír elő, a "nyolclövetűvel" egy lőszer híján nem tud rajthoz állni a lövész. A csőkeresztmetszet tekintetében az egyéni ízlés határozza meg, hogy nyolcszögletű vagy kör keresztmetszetű csővel szerelt fegyvert vesz valaki, de mivel a nyolcszögletű nehezebb, a lövés során kisebb a puska visszarúgása, billegése, habár magának a fegyvernek a felemelése és célra tartása jobb kondit igényel.  Megjegyzendő az is, hogy a kör csőkeresztmetszetűek valamivel olcsóbbak.

1873 Competition Rifle - Uberti

Létezik még az Uberti repertoárban egy 1860 Henry puska replika is: ezen a modellen nincs töltökapu, a lőszert közvetlenül a csőtrárba kell helyezni az erre kialakított nyíláson át, a lőszertovábbító rugó kézi előrehúzását kövertően. A Henrynek nincs fából készült előágya, a lövész a fegyver a cső és a csőtár megfogásával fogja meg. Az 1860-as években a Henry csövét kizárólag bőrkesztyűs kézzel fogták meg, mivel néhány lövés után a cső felforrósodott, és megégette volna a használója kezét. Ezért aki Henry-t használ, hozzon bőrkesztyűt is.

A másik probléma a Henry-vel, hogy a lószereket továbbító, az alul hasított csőtárban lévő rugó utolsó rugógyűrűjén van egy fogantyú: ezzel kell a töltéshez a rugót előre húzni. (Valójában a hátra húzni kifejezés lenne a helyes, hiszen a csavarrugót összenyomjuk, és előfeszítjük, de mivel ezt a mozdulatot a csöszáj felé hajtjuk végre, használom az "előre" szót.) A töltő fogantyú a lövések során hátra, a puska tusa felé halad, és amikor a puskát tartó lövész kezéhez elér, a lövésznek új fogást kell a csöveken vennie, mert egyébként a lőszeradogatás abba marad. Ez a fogásváltás értékes másodperceket vesz el a versenyző lőidejéből, ezért a típust nem javasoljuk.

1883 Colt Burgess replika -  Uberti

Az 1883-as Burgess modell volt a Colt válasza az alsókulcsos Winchester nagy sikerére. A típust 1883-1885 között gyártotta a Colt cég. Azért állították le a típus gyártását ilyen hamar, mert a Winchestert igen érzékenyen érintette a fegyver megjelenése és félő volt, hogy válaszul belefog a pisztolygyártásba.

1884 Lightning Short Rifle - Uberti

A Colt persze valójában nem tett le a puskagyártásról. Már 1884-ben, a Burgess leállítása előtt készen volt a Lightning, melynek replikája az Uberti kínálatában is megtalálható: a puska .45 LC és .357  Magnum kaliberben vásárolható meg. A fegyver működésben leginkább a Winchester 1897-es pumpás sörétesére hasonlít (vagyis inkább az hasonlít erre): a csőalatti tárból a lőszertovábbítás a csőtárra szerelt, előre-hátra mozgatható adogató előágy segítségével történik. Szemben az alsókulcsosokkal, a Lightning újratöltése nem a ravaszt kezelő kezünkkel történik, hanem az előágyat tartó kézzel. Így a tust fogó, a ravaszon lévő kezet nem kell mozgatni, újrapozícionálni.

Marlin 1894 CSSS

Marlin 1894

A Marlin cég alapítója, John Marlin a polgárháború alatt a hartfordi Colt gyárban dolgozott 1870-ig. Ekkor otthagyta a Coltot, s New Haven-ben megalapította saját gyárát, ahol kezdetben revolvereket és derringereket gyártott. A legsikeresebb puskái a Model 39 és 336 jelzéssel ellátott alsókulcsos vadászfegyverek. A western lövészethez alkalmas .45 Colt és .357 Magnum kaliberű, Model 1894 típusjelzésű alsókulcsos Marlin puskák két különböző hosszban (18,5” és 20”), kör keresztmetszetű és nyolcszögletű csővel szerelt kivitelben is kaphatók.

Rossi 1892 - krómozott kivitel

Rossi 1892 Hartford Model

A brazil Rossi cég ugyancsak nagy múltra tekint vissza: 1889-ben alapította Amadeo Rossi. A cég főként revolvereiről ismert, de a western alsókulcsos puskái is kedveltek: a puska egy 1892-es hartfordi model, a cég ezt jelenleg R92 típusjelzéssel gyártja. Létezik 24”-os (a tárbefogadó képessége 12 lőszer), 20”-os (10 lőszer) és 16”-os (8 lőszer) csőhosszúságú kivitel. A modellek között a western kaliberek: .38/.357, .45 Colt, .44-40 Win lőszerhez készülnek. A fegyver lehet krómozott vagy barnított, a Rossinál nincs nagy különbség árban ezek között. A 16” és 20”-os modell kör keresztmetszetű csővel, a 24”-os pedig nyolcszögletű csőprofillal készül. A csőtár elégtelen befogadóképessége miatt a 16”-os csőhosszú fegyver kiesik a CAS lehetőségek közül.

A Marlinok és Rossik érzékenyebbek a lőszerekre, mint a Winchester replikák: mindkeettőnél a csőbe az új lőszer ferde pályán csúszik be. Így nem szeretik, ha pl.  lövedék és a hüvely közöttkis váll marad, de a lövedékkiképzés alakjára is kényesek. Ugyanis a ferde pályán való mozgás során a lőszermag nekiütközik a csőfar töltényűrnek kiképzett részlébe, s ezáltal kerül a helyére. Ha a löveddék kialakítása bármilyen akadásra lehetőséget ad, az egy CAS versenyen biztosan bekövetkezik. Ezért technikai szempontból a Winchester replikák a leginkább javasolhatók. Persze a vásárláskor az árak is fontos szerepet játszanak: a felsorolt puskák közül a legdrágább az Uberti, utána jön árban a Marlin és a legolcsóbbak a Rossi fegyverek.

 

Precíziós puskák

A revolver kaliberű puskákkal is meg lehet próbálni 100...150 m-re lövöldözni, de sajnos a lőszer alacsony sebessége és ezáltal kis energiája miatt kijelenthető, hogy ezek nem erre a célra valók. Ennek ellenére a Long Range versenyeinken igen sok olyan induló van, aki az alsókulcsos fegyverével áll célhoz, főként azért, mert precíziós puskája nincsen. Azért, hogy nekik is legyen esélyük, az alsókulcsos lövészeknek külön kategóriát alkotunk, s külön kategória van a precíziós puskát használóknak.

Nagyobb távolságra a XIX. században is szerettek volna elődeink lőni, egyrészt vadászat során, vagy kvázi mesterlövészként. Az 1800-as évek második felének legismertebb precíziós puskája a Sharps volt.

1874 Sharps Carabine replika - Uberti

A Sharps egylövetű fegyver, a lőszer amivel működik 45-70 Governmet. A Sharps egy igen masszív darab, az Uberti kínálatában karabély és puska megnevezéssel lehet replikáihoz hozzájutni. A karabély kör, a puska nyolcszögletű csőkeresztmetszetű. A Pedersoli cég is gyárt Sharps-ot, sőt perkussziós csappantyús kivitelben is. Ennek az az érdekessége, hogy papírhüvelyes “hátultöltő”, a golyót és fekete lőport tartalmazó "löszer" használatára alkalmas, csappantyúzni a záron kell.

1873 Springfield Trapdoor Carabine - Uberti

A precíziós puskák közül meg kell meég említeni a Rolling Bock, a High Wall és a Springfdield Trapdor típusokat. Vigyázzunk! Ha ezekkel a western lövészeten részt akarunk venni, csak olyan típust válasszunk, amely 45-70 Gov. löszert használ. Alapfeltétel a Long Range versenyszámnál is, hogy a lövedék itt is köpeny nélküli ólomlövedék (LRN) lehet.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.