Cowboy Action Shooting Hungary

Magunkról

Szövegdoboz: Fegyvereink
Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt

Versenyszámok

Main Match

Egy adott versenynapon, a verseny jellegétől, az alkalomtól és a résztvevők számától függően a Main Match versenyszám 5 - 10 pályát (stage-et) tartalmaz, az egyes pályákon 18...28 lőfeladattal. A Main Match-ben, egy-egy pályán a legtöbb esetben az összes alap western fegyverünket használjuk: a 2 revolvert, az ismétlő puskát (hétköznapi nyelven a Winchestert, ami persze nem feltétlenül az) és a sörétes puskát. A revolver és puska célok általában fix, a sörétes célok pedig ledőlő fémcélok. Mozgó célpontok is léteznek: billegő alakok vagy sörös dobozt felrepítő szerkezetek. Többször feltűnnek a pályákon papír célok is, melyeken különféle illusztráció látható: cowboy alak, farkas, bölény, indián; a lehetőségek tárháza igen nagy.

Egy-egy stage-en belül majdnem minden esetben 10-et lövünk a revolverrel, 8-at vagy 10-et az ismétlő puskával, s kettő - nyolc lövést adunk le a sörétessel. A lőfeladatot az előzetesen rögzített versenykiírás szerinti módon és sorrendben kell végrehajtani. A feladatok között nem csak lőfeladatok szerepelnek: egyéb játékos teendők is színesítik, ill. nehezítik a végrehajtást. Vannak olyan stage-ek is, ahol a fő célok mellett bónuszcél meglövésére is van lehetőség. Ez általában az ismétlő puskával történik, a tárba betárazott lőszerek kilövése után, plusz lőszer(ek) utántöltésével.

Az értékelés. A lövész sípszóra kezd, és a megadott sorrendben végrehajtja a feladatokat. A pálya eredményét a feladatok végrehajtáshoz szükséges időtartam adja, melyhez hozzáadódik az elhibázott célok számának megfelelően, tévesztett célonként 5-5 mp. Ha a végrehajtás sorrendjében történik eltérés a kiíráshoz képest, az plusz 10 másodperc sorrendhibát jelent a végrehajtási idő kiszámításánál. Léteznek még egyéb büntető pontok is: minor safety (biztonsági hiba), stage kizárás, match kizárás, ill. a verseny szellemiségének a megsértése miatt kirótt hibapontok. Az a versenyző győz, aki a legrövidebb idő alatt küzdötte le az összes pályát a versenykiírás szerint.

Az értékelés és díjazás a meghirdetett kategóriánként történik, melyek mindegyikében hirdetünk 1. 2. és 3. helyezést.

 

Long Range

A Long Range versenyszám valójában pontlövészet, melyre kizárólag autentikus puskával lehet benevezni. A táv 50, 100, 150, esetleg 200 m is lehet. Sokan a Main Match-hez is használt alsókulcsos puskájával vesznek részt a versenyszámban, azonban néhány lövésztársunknak van a Long Range pontlövészetre sokkal alkalmasabb, általában egylövetű, autentikus Sharp, Rolling Bock ill. egyéb precíziós puskája. A Long Range alapszabálya, hogy első sorban nyílt irányzékkal, ill. dipoterrel végezhető el a lőfeladat. A puskákon modern távcső használata szigorúan tilos, kizárólag korhű optika jöhet szóba. A nyílt irányzékkal rendelkező puskákkal általában 50 és 100 m-re lehet célzott lövéseket leadni, a diopteres és autentikus optikákkal felszerelt flintákkal megkísérelhetjük a 200 - 300 m-es lőtávot is.

Ha kellő számú nevezés összejön, általában szétválasztjuk a nyílt irányzékos és a dioptert használó lövészeket, így két kategóriát alkotunk. Nagyszámú nevezés esetén három kategória is képezhető: Long Range lövészet nyílt irányzékos ismétlő puskával, nyílt irányzékos precíziós puskával ill. diopteres precíziós puskával lövők. A Long Range-ben – a pontlövészet más ágához hasonlóan – köregységeket pontozunk: a táblán a központi cél a 20-as, a második kör a 10-es, majd a 9-es és a 8-as köregység jön, s így tovább, egészen a 6-osig. Általában a versenyzők 10 lövést adnak le a céltáblára. Az egyes találatok pontértékeit összeadjuk: a győztes a legtöbb köregységet elért versenyző. A díjazás itt is kategóriánként külön-külön történik.

 

Wild Bunch

A Wild Bunch a legfiatalabb versenyszáma a CAS-nak, mely a használt fegyverek és a lőfeladatok tekintetében már átnyúlik a XX. század elejére, az 1910-es évekre. A versenyszám fegyverei leginkább az 1910-1917 között lezajlott mexikói forradalmat és polgárháborút idézik: maroklőfegyverként a revolvert felváltja a Colt M1911 típusú markolattáras pisztoly, a duplacsövűt a pumpás sörétes.

Az alsókulcsos golyós puska használatban maradhat, de itt már autentikusabb egy Lightning-el versenyezni. A verseny lefolyása hasonló a Main Match-ban leírtakkal: a lövész itt is sípszóra kezd, a lőfeladat sorrendje itt is előre meghatározott. A verseny ez esetben is időre megy, s a hibázások ugyancsak 5-5 mp büntető időt jelentenek. Ebben a versenyszámban is létezik sorrendhiba, minor safety és a stage/match kizárás intézménye. A Wild Bunch versenyszám győztesének ugyancsak a pályákat legrövidebb idő alatt teljesítő lövészt hirdetjük.

 

Párbaj

A párbaj a legférfiasabb dolog a világon, amiről csak hallottunk. Két ember áll a célvonalban, merev tekintettel, kezük a revolver markolatán pihen. A légy zümmögését is halljuk, olyan pattanásig feszült a hangulat. A párbaj csak erős idegzetűeknek és kizárólag a legbátrabbaknak való. Ki ne próbálná ki a bátorságát? Ki hagyna ki egy ilyen embert próbáló lehetőséget?

A párbaj kezdete előtt sorsot húzunk: kisorsoljuk a párokat. A kártyát megkeverjük, mindenki húz egy lapot… és a párok megvannak. Majd a párbajozók sorban elfoglalhatják a helyüket a lőállásban. A küzdelem sípszóra indul. A sípszó elhangzása után a kezek a fegyvert megmarkolják, és a lövészek lőnek… Ő a gyorsabb! Talált, nem talált… Itt csak egyenes kieséses rendszer működik: a párbajban csak egy maradhat (hasonlóan, mint a Hegylakóban)! Nincs második és harmadik helyezett, csak győztes van és vesztesek. De hiszen ezt mindannyian tudjuk! Ez a döfi! Férfi vagy? Elég bátornak érzed magad? Akkor nevezz be!

Első hallásra kissé durva, nem?  Ezért erről a versenyszámról nem írok többet! El kell jönni, meg kell nézni! Garantált a „fertőzés”! Ha látod, biztosan ki akarod próbálni! Gyere el a következő versenyünkre és párbajozz velünk! Van elég vér a pucádban?

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.

 

Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Tudtad-e?

A Wild Bunch-ban van egy érdekes különbség a Main Match szabályaihoz képest: itt a lőfeladatot úgy határozzuk meg, hogy a végrehajtás közben a lövész a markolattáras Coltot többször is újratöltheti, tárat cserél. Ez a Main Match-ben nem történhet meg, hiszen a revolver újratöltéséhez először a kilőtt hüvelyeket kellene kiüríteni, s csak utána lehetne szó újratöltésről, ami a szabályok szerint a lőállásban nem történhet meg. Ez egyébként a töltőkapus revolvereket tekintve igen sok időt venne igénybe, ami a játék dinamikáját (így a versenyélményt) nagyon rontaná.

Felkészültél?

A párbaj volt Barbarossának, az egyik alapítónknak a kedvenc versenyszáma. Habár Ő már nem lehet közöttünk, a róla elnevezett emlékversenyen párbajokkal emlékezünk meg róla.

Barbarossa Ödön, hiányzol a fiúknak! A párbajokon mindig köztünk vagy és segíted a kezem… hogy villámgyors legyen, mindenkinél gyorsabb… és most győzni fogok! Barbarossa! Mindent köszönünk! Nyugodj békében!

Colt M1911 pisztoly Wild Bunch tokban, póttárakkal

Szövegdoboz: Fórum

A Long range

lövészet szabályai a  CAS OB 2014 western lövész versenyen >>

 Western lövészet

 Versenyszámok

 Kategóriák

 Lőtereink

 Tagfelvétel