Cowboy Action Shooting Hungary

Magunkról

Szövegdoboz: Fegyvereink
Szövegdoboz: Galéria
Szövegdoboz: Kontakt

Kategóriák

1. Versenyzői kategóriák kor és nem szerint

 

Az SASS fenntart néhány nem és kor alapján megkülönböztetett kategóriát. Ezen kategóriákban bármely SASS megengedett fegyver és stílus használata lehetséges, hacsak a konkrét versenykiírás másképp nem rendelkezik.

Cowboy kategória

Versenyzők 36. betöltött éves korig. Női megfelelője a Cowgirl.

Wrangler kategória

A versenyzők 36 évestől a betöltött 49 éves korig. Női megfelelője Lady Wrangler.

Juniorok

12 és 16 év közötti fiatalok. A kategória tovább osztható nemek szerint is. Szülői engedély szükséges minden 21 év alatti versenyző számára.

49-esek:

A 49-esek a 49 évet betöltött versenyzők. Külön értékelhetők a hölgyek.

Seniorok

60 éves vagy annál idősebb versenyzők. Tovább osztható nemek és a fő kategóriák szerint

Silver Seniorok

65 éves kort betöltött versenyzők.

Elder Statesman/Grand Dames

70 éves vagy idősebb versenyzők.

Csak a 12-16 év közöttiek lőhetnek Junior kategóriában. Csak nőneműek lőhetnek Hölgy kategóriákban. Csak 60 éves és idősebbek lőhetnek, mint Senior stb. Ezen kategóriák egyebekben nem kötelező érvényűek, azaz egyetlen versenyzőt sem lehet neme vagy kora alapján ezekbe kötelezően besorolni. Ha bármely senior, junior, hölgy stb. tudása alapján a 6 fő kategória bármelyikében kíván indulni, azt lehetővé kell számára tenni. Pl: junior hölgy, Colt SAA revolverrel, fekete lőporos lőszerekkel, egy kézzel lőve indulhat Junior, Hölgy, Traditional, Frontier Cartridge vagy Duelist kategóriában.

 

2. Revolverek és lőszerek szerinti alapkategóriák

 

A CAS lövészek 5 alapkategóriába oszthatók a revolverek milyensége, lőszerük és használati módja alapján: Cowboy és Wrangler, Frontier Cartridge, Duelist, Gunfighter és Frontiersman.

 

Habár .32 kaliberű revolverek és .36 kaliberű elöltöltők megengedettek, ezek nem feltétlen elég erősek minden reaktív cél leküzdéséhez. A célokat úgy kell beállítani, hogy a gyári töltetű 158 graines .38 Special lőszer egyértelmű találata esetén ledőljenek.

 

Cowboy és Wrangler kategóriák

Single action revolver, mely lehet szerelt lőszeres, perkussziós, fekete lőporral töltött szerelt lőszeres konverziós revolver melyet 1896 előtt gyártottak, illetve ezek replikái, az alábbiak szerint:

· .32 vagy nagyobb kaliberű

· fix irányzékú, fecskefark rögzítésű első vagy hátsó irányzék használata megengedett a perkussziós illetve feketelőporos konverziókon, ha egyébként az megfelel az eredetiken találhatónak

· bármely megfelelő lőpor használata megengedett / nitro VAGY fekete/

Használati mód: kétkezes megfogás

 

Frontier Cartridge kategória

Cowboy és Wrangler kategóriájú elöltöltő vagy szerelt lőszeres revolverek, melyek 1896 előtt készültek, illetve ezek másolatai és az alábbiak szerint:

· .32 kaliberű vagy nagyobb

· minden lőszerben fekete lőport vagy annak modern kiváltó lőporát (pl. Pyrodex) kell használni, ideértve a puska és sörétes puska lőszereit is

· a sörétes puska csak duplacsövű vagy alsókulcsos lehet a fő versenyszámokban

· bármely SASS elfogadott revolver kaliberű puska megengedett

· a lőszerekre előírás, hogy annyi füstöt kell generáljanak, mely megfelel 15 grain hagyományos fekete lőpor által keletkezettnek.

Használati mód: kétkezes megfogás

 

Frontier Cartridge Duelist kategória is létezik. Lásd a Duelist kategóriát a megkívánt lövészeti stílus leírásáért. A Frontier Cartridge kategóriájú versenyzők bármely SASS megfelelő fegyvert vagy lőportöltetet használhatnak a mellék és csapat versenyszámokban.

 

Duelist kategória

Cowboy és Wrangler kategóriájú revolver használandó, melyet feltámasztás nélkül egy kézben tartva kell felhúzni és elsütni. A revolveres vagy lövő kéz nem érinthető a másik kézzel, kivéve akadály elhárításakor. Bármely SASS megfelelő hosszú fegyver megengedett, fekete vagy nitro lőpor töltetű lőszerrel.

 

Gunfighter kategória

Ez a kategória két Cowboy/Wrangler revolvert igényel, mindkettőt Duelist stílusban használva, egyik a jobb, másik a bal kézben. Bármely SASS megfelelő hosszú fegyver megengedett, fekete vagy nitró töltetű lőszerrel.

Két normál fegyvertok szükséges, egy-egy mindkét oldalon. Itt kereszttok használata nem megengedett.

Amennyiben a lőfeladat 10 lövést ír elő revolverrel egyhuzamban, illetve csak egy revolver használatát kéri a Gunfighter versenyző mindkét pisztolyát előveheti és lőhet velük a célokra, azonban a célokat megtámadni csakis a pontosan előírt sorrendben lehet. Mindkét pisztoly fel lehet húzva egyidőben, de egyszerre csak az egyikkel szabad lövést leadni, lehetővé téve az értékelést. A versenyző nem teheti újra tokba fegyvereit, míg minden lőszert ki nem lőtt, kivéve, ha rossz időben húzta őket elő.

Ha a lőfeladat másik fegyver használatát írja elő a pisztoly célok leküzdése közben vagy a lövész keze más miatt elfoglalt /pl. dobókocka görgetése stb./ egyidőben csak egy revolver elővétele és használata megengedett. Vagy az egyszerre előhúzott revolvereket fesztelen állapotban kell mozgatni úgy, hogy a nyugvó kakas kilőtt vagy üres kamrán nyugszik eközben, ha a másféle fegyver használata idejére megfelelő felület biztosított, ahova a revolverek letehetők.

 

Frontiersman kategória

Ugyanaz, mint a Frontier Cartridge de a revolverek csak .36 vagy nagyobb kaliberű elöltöltők lehetnek. A lövész Duelist stílusban kell, lőjön.

 

Classic Cowboy/Cowgirl kategória

Bármely SASS megengedett revolver, Duelist stílusban tüzelve

Kaliberek: .40 vagy nagyobb kaliberű peremes lőszerek revolverekhez és puskához / pl. .38-40, .44 Special, .44 Russian, .44 Magnum, .44-40, .45 Schofield, :45 Colt vagy .36 vagy nagyobb elöltöltő

Szerelt lőszerek akár nitró akár fekete lőpor töltettel

Puskák: bármely 1873 vagy előtte gyártott puska illetve ezek másolatai, pl: 1866 Henry, 1873 Winchester

Sörétes puska: SASS megengedett külső kakasos duplacsövű vagy alsókulcsos

 

Ruházattal kapcsolatos szigorúbb előírások: Kötelező a sál vagy kendő viselése, zsebóra és óralánc, korhű zakó, férfiaknál szalmakalap itt nem megengedett. Hölgyeknél bármelyik a következőkből: megfelelő óra, lovagló szoknya, fenék betétezés, Viktoriánus kalap, mely lehet szalma is, korhű ékszer, korhű hajdísz /pl. tollas/ , korhű kézitáska, fűzős magas cipő, neccharisnya.

Tokok: Buscadero vagy övre húzható tok nem megengedett

Cipők: korabeli kinézetű bőr felsőrészű és bőr vagy nyersgumi talpú, nem csúszásmentesített.

A kalapot a rendezvény teljes ideje alatt viselni kell.

 

© 2014 - CAS Hungary — wolfhunterdesign & Co.

 

Szövegdoboz: Cashun.hu

Magyar Western Lövész Szakág

Szövegdoboz: Versenynaptár
Szövegdoboz: Letöltések

Tudtad-e?

A dob feletti részen nyitott kerettel rendelkező perkussziós Coltoknak van egy olyan problémája, hogy a lövést követő kakasfelhúzáskor az előző kamra széthasadó csappantyúja  hajlamos beesni a kakas és a markolattest közé, lehetetlenné téve ezzel a lövések folytatását. A dob körül kerettel rendelkező perkussziós Remingtonoknál ez a probléma a fegyverkialakítás miatt nem fordulhat elő, ezért elöltöltő fegyverben a Remington a kedveltebb típus.

Valójában az elöltő revolverek között a legüzembiztosabb a Rogers & Spencer.

Rogers & Spencer perkussziós revolver

A kategóriák, versenyszabályok és biztonsági előírások részletesen olvashatók a letölthető SASS versenyszabályzatban.

 

SASS versenyszabályzat letöltése >>

Cowboy kalap

Szövegdoboz: Fórum

 Western lövészet

 Versenyszámok

 Kategóriák

 Lőtereink

 Tagfelvétel